lunes, 20 de junio de 2016

SITUACIÓ

El castell de Mataplana es troba a Gombrèn (Girona). Es va formar a un barri abandonat. 
Actualment es troba en runes. 

Aquí us deixem un enllaç que porta a un mapa amb la ruta assenyalada per anar des de Barcelona fins a Gombrèn.


HISTÒRIA DEL CASTELL

El castell de Mataplana és un castell medieval, documentat ja al segle XI, que havia estat l’antiga llar dels senyors de Mataplana, entre els quals destaca la figura del llegendari Comte Arnau. 
Aquest castell va fer funcions de vigilància i posteriorment palau residència dels Mataplana fins al 1428, quan, a causa d’un terratrèmol,va ser destruït. Anys més tard, van ser descobertes les runes per casualitat per un ripollès l'any 1984.

   

Llegenda sobre el compte Arnau (un personatge important de la historia d’aquest Castell)
El compte Arnau es una llegenda, però si en algun moment va existir, el Castell de Mataplanes va ser casa seva al segle XIV.

Va tenir relacions amoroses amb una monja i va maltractar als seus súbdits, entre d’altres pecats. Per això va ser castigat eternament cavalcant sobre un cavall negre que treu foc per la boca i els ulls, acompanyat per un grup de gossos diabòlics.

                                     

Aquí us deixem un video de 5 minuts que explica la història del castell de Mataplana.


Castell de Mataplana fragment from digit on Vimeo.

viernes, 17 de junio de 2016

TERRITORI DEL CASTELL

Per la situació del castell, poc enlairat, i pel fet de ser esmentat sovint com a casal, suposem que la seva funció era més la de residència familiar que no la de vigilància i defensa. El castell (avui dia les seves runes) està en un medi boscós, a dalt d'un turó.

ARQUITECTURA

La seva construcció va ser d’estil  romànic.
El Castell va ser edificat en dues etapes ben diferenciades:
- Al segle XII, van fer una gran torre.
- Posteriorment es va ampliar la fortificació amb diverses estances distribuïdes al voltant d’un pati central. Després d’aquestes reformes es va ampliar el casal al sector oriental i al sector sud.
A finals del segle XI i durant el segle XII es va construir una petita església fora del recinte emmurallat dedicada a Sant Joan.
Entre l’església i el Castell es van edificar unes cases, que constituïen el barri del Castell a finals del segle XIII i durant el segle XIV.

Les restes que es mantenen dempeus  corresponen amb les dependències del palau, la capella de Sant. Joan i les cases en les que vivia el servei del palau. 


SOCIETAT FEUDAL

En aquells moments, el rei ho controlava a tot, és a dir estava a dalt de tot de la piràmide feudal. El castell però, era d'un comte, el comte Arnau, però anteriorment el castell va pertànyer al comte Ramon d'Urtx. Per sota del rei, hi havia la noblesa i l'alt clergat, és a dir, els comtes. Per sota d'aquests hi havia el baix  clergat i els cavallers, que aquests estaven per sobre del poble i els pagesos, que eren els que més abundaven a la població, eren la part majoritària quan es parlava de persones, però eren la part de la població que tenia menys poder. Els serfs i els esclaus, els de la part final de la piràmide, no tenien ni drets ni poder, i pertanyien al rei o a la noblesa.


EL CASTELL EN L'ACTUALITAT

El castell en l'actualitat està en runes però és una zona molt turística a Catalunya. A més hi ha un museu on s'explica molt bé la història del Comte Arnau i els personatges emblemàtics membres del castell de Mataplana. 
El poble Gombrèn conserva un petit nucli antic que en els seus moments era una vila emmurallada i bells racons que recorren el seu antic caràcter, ja que al 1930 era conegut per l'elaboració artesana de mantes.  


Inclou la visita del Museu del comte Arnau, a Gòmbren, després del Gorg dels Banyuts i finalment les restes del castell.
Actualment el castell fa visites guiades prèviament programades:
-Cada darrer diumenge de mes de 11 a 13:30 h. Tot l'any.
*CONSULTEU L'AGENDA DE VISITES PROGRAMADES
Per motius de seguretat, la visita lliure no és permesa

Detalls de la visita:

La visita guiada al castell de Mataplana s’inicia al Museu del Comte Arnau a Gombrèn, on ens permet repassar l'evolució del castell i la nissaga dels Mataplana, així com contemplar les troballes recuperades en les excavacions de les ruïnes del castell. La visita continua al Gorg dels Banyuts, on es dóna a conèixer la part més llegendària del mite del Comte Arnau. La visita finalitza al mateix castell, on es descobreixen les diferents estances, racons i enigmes de l’edifici i els seus entorns.